Deze ‘onveilige’ Snapchatfilter verdwijnt definitief: «Te veel dodelijke ongevallen»

De populaire snelheidsfilter van Snapchat, waarmee je kan tonen hoe snel je beweegt, zal binnenkort definitief verdwijnen. De functie wordt namelijk gelinkt aan verschillende fatale auto-ongelukken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Binnenkort zal de snelheidsfilter van de populaire sociale media-app Snapchat verwijderd worden. De filter,uitgebracht in 2013, zou volgens critici namelijk de oorzaak zijn van verschillende fatale auto-ongelukken. De functie laat toe dat gebruikers met hun volgers kunnen delen hoe snel ze bewegen. Heel wat jongeren gebruiken de filter daarom om te tonen hoe snel ze durven rijden. Dat leidt tot heel wat vermijdbare auto-ongevallen.

Fatale ongevallen

In 2015 veroorzaakte de filter een botsing in het Amerikaanse Georgia. Even later werd ook een ongeval met drie jonge vrouwen in Philadelphia gelinkt aan de filter, en bij een gelijkaardige Snapchat-botsing een jaar later overleden vijf mensen in Florida. Ook in 2017 kwamen drie jonge mannen om het leven toen ze aan maar liefst 197 kilometer per uur tegen een boom knalden nadat ze die snelheid op Snapchat hadden gedeeld. Verschillende families van slachtoffers klaagden Snap, het moederbedrijf achter Snapchat, aan voor de dodelijke ongevallen.

Snapchat reageerde in het verleden al op de problematiek door het zinnetje «Don’t Snap and Drive» oftewel «Niet Snapchatten terwijl je Rijdt» toe te voegen. Er kwam ook een snelheidslimietvan 56 kilometer per uur op de filter, en Snapchat verplaatste de functie wat meer naar de achtergrond.

Nu zal de filter helemaal verdwijnen. Volgens Snapchat zelf is de echte reden voor de verdwijning dat «snapchatters de functie nog amper gebruiken». Het verwijderen van de filter zal ook geen effect hebben op de lopende rechtszaken tegen het bedrijf.