Deze risico's lopen tieners die steeds meer blowen

Jongeren die in de loop van hun tienerjaren steeds meer beginnen blowen, lopen op latere leeftijd een hoger risico op depressie. Op schoolvlak presteren ze ook minder goed.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Pittsburgh. Wetenschappers van het departement psychiatrie wilden meer te weten komen over de link tussen cannabisgebruik en depressie. Ze deden daarvoor een beroep op 158 jonge mannen die al deel uitmaakten van een langetermijnonderzoek naar asociaal gedrag.

Beloningssysteem

De deelnemers werd gevraagd hoe vaak ze cannabis gebruikten tussen hun veertiende en negentiende. Ze moesten ook een vragenlijst invullen om te bepalen hoe depressief ze al dan niet waren en hoe ze presteerden op school. De jongens ondergingen ook allemaal een hersenscan om te zien hoe het beloningssysteem in hun hersenen werkte.

 

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat vooral stijgend gebruik voor problemen zorgt. Het beloningssysteem was het sterkst in de war bij jongens die rond hun vijftiende af en toe cannabis begonnen te gebruiken en tegen hun negentiende zware gebruikers waren geworden. Zij vertoonden ook meer tekenen van depressie en presteerden het slechtst op school.

"We weten al langer dat cannabisgebruik tijdens de adolescentie gelinkt is aan een lager opleidingsniveau en depressie, maar deze langetermijnstudie geeft ons een veel beter inzicht in dat verband", zegt Erika Forbes, de hoofdauteur van de studie. "Het toont aan dat bepaalde karakteristieken van het gebruik belangrijker zijn dan andere."

Geen causaal verband

"Hoewel deze resultaten geen causaal verband aantonen, zijn ze toch van belang. Veel mensen denken dat marihuana onschuldig is, maar het kan ernstige gevolgen hebben op hoe iemand functioneert en welk opleidingingsniveau die persoon al dan niet haalt.

News

meer News

Spotlight

7% van de Belgen had ooit ongeval met alcohol achter het stuur

Zeven procent van de Belgen had ooit een verkeersongeval waarbij alcohol achter het stuur meespeelde. Dat blijkt uit een Europese enquête. Bovendien kregen vorig jaar bijna 47.000 bestuurders een boete voor rijden onder invloed van alcohol, gemiddeld 128 per dag.

meer Spotlight