"Dieetadvies van Rens Kroes is gevaarlijk"

Rens Kroes is niet alleen bekend als "zusje van" Doutzen, maar ook als foodblogger, auteur van dieetboeken en zelfverklaarde gezondheidsgoeroe. Nu ze zich profileert als promoter van het kleidieet krijgt ze ook bakken kritiek over zich. "Dat is geen goed idee", waarschuwt professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht. "Het is zelfs gevaarlijk omdat je een enorm tekort aan essentiële vitaminen riskeert."
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Zondagavond raadde de Nederlandse schone haar 280.000 Instagramvolgers aan om drie weken lang twee keer per dag een glas klei te drinken. Zij en haar zus kregen toen ze klein waren ook regelmatig een glas klei voorgeschoteld. Die brij zou volgens Kroes vol zitten met goede stoffen als kiezelzuur, fosfor, mangaan en kalium. "Supergezond dus", beweert ze. De enzymen in de klei zouden je lichaam bovendien helpen om goede mineralen te absorberen en overtollig vocht en "negatieve straling" af te voeren. "Het is even doorzetten, maar je houdt er een diep gereinigd lichaam aan over zodat het de moeite loont", aldus de populaire 'powerfoodie'.

Ernstig vitaminetekort

Kroes krijgt echter heel wat kritiek te verduren, onder meer van professor Koen Venema. Hij voert al zestien jaar onderzoek uit naar de effecten van voeding op het lichaam en reageert erg sceptisch op haar eigenaardige advies. Dat de enzymen in klei mineralen zouden opnemen, is volgens hem je reinste onzin. Daarnaast meent hij dat het onmogelijk is dat er fosfor in klei zit. "Ik hoop het alleszins niet. Als fosfor reageert met water geeft dat een vreselijke reactie", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Maar het wordt nog erger. "Bij het nuttigen van zo'n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien", besluit Venema.

Kroes reageerde zelf al op het euvel door op Instagram een foto te posten waar ze in de klei rolt. "Vraag altijd eerst raad aan de dokter voor je met een kleidieet van start gaat", schrijft ze eronder. "Maar ik ben er nog altijd zot van."

A photo posted by Rens Kroes (@renskroes) on

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight