Duitse gezondheidsminister: "Vaccin kan nog jaren op zich laten wachten"

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn waarschuwt dat het nog jaren kan duren voordat de wereldwijde zoektocht naar een vaccin tegen het nieuwe coronavirus resultaat oplevert. Daarmee spreekt hij de optimistische Amerikaanse president Donald Trump tegen.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De hele wereld wacht ongeduldig op een vaccin tegen het coronavirus, maar we moeten rekening houden met een lange wachttijd, stelt Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Tijdens een interview met de Duitse zender ARD benadrukte hij wel dat er al enkele veelbelovende stappen zijn gezet. Maar de ontwikkeling van een vaccin blijft "een van de meest uitdagende" taken voor de medische wereld, zo klinkt het.

"Ik zou blij zijn als het binnen enkele maanden zou lukken", zegt Spahn. "Maar het zou ook jaren kunnen duren. Want er kunnen zich ook tegenslagen voordoen, zoals we al gezien hebben met andere vaccins."

Trump: "Ik zeg wat ik denk"

Spahn toont zich daarmee duidelijk minder optimistisch dan de Amerikaanse president. Donald Trump had zondag tijdens een speciale uitzending op Fox News namelijk gezegd dat hij nog voor het einde van het jaar een vaccin verwacht.

"We denken dat we tegen het einde van het jaar een vaccin zullen hebben", verklaarde hij. "De dokters zullen zeggen: u zou dat niet mogen zeggen. Ik zeg wat ik denk", aldus Trump. "Heel wat (farmaceutische) groepen zijn er dicht bij, denk ik."