Eerste sociale impactobligatie in de zorg

door
Belga
Leestijd 2 min.

De eerste sociale impactobligatie in de zorg is een feit. Het project 'Back on Track' wil jonge gevangenisverlaters en jongeren die op de wachtlijst staan voor opvang begeleiden bij het vinden van een woonst en een job. Op die manier moet de recidive met de helft verminderen. Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA), die al langer pleit voor het gebruik van sociale impactobligaties, reageert enthousiast: "Privékapitaal neemt het risico, maar als de aanpak werkt, is de potentiële maatschappelijke winst enorm". Sociale Impact Obligaties (SIO's) vormen een contract tussen sociale organisaties en private investeerders die willen investeren in innovatieve sociale projecten. Bedoeling is om met de SIO's proefprojecten van maximaal vijf jaar uit te testen. Voor de sociale projecten zit de winst erin dat nieuw kapitaal wordt aangetrokken dat hen in staat stelt om te experimenteren. Voor de overheid is het voordeel dat ze enkel betaalt wanneer een project bewezen resultaten oplevert. Tegelijk spaart de overheid door het welslagen van het project vaak ook toekomstige kosten uit.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) werkte samen met de VDAB eerder al een eerste project uit voor NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) in Antwerpen. Nu is er ook een sociale impactobligatie voor een project in de zorgsector. Het gaat om het project 'Back on Track', gericht op jonge gevangenisverlaters en jongeren die wachten op residentiële opvang. Zij worden op een nieuwe manier begeleid in het zoeken naar een woonst en een job.

"Opzet is om voor een duurzame woonst te zorgen via Housing First voor elke jongere, hen aan een job te helpen en recidive met de helft te verminderen. Grosso modo zou de overheid met deze nieuwe preventieve aanpak de helft besparen ten opzichte van de reguliere aanpak", legt Lorin Parys uit.

Het project is een samenwerking tussen de vzw Oranjehuis, CAW Zuid-West-Vlaanderen, de KU Leuven, BNP Paribas en de Vlaamse overheid.

Om meer organisaties en investeerders naar de sociale-impactobligaties te leiden, dienen de Vlaamse meerderheidspartijen (N-VA, Open Vld en CD&V) een voorstel van decreet in voor de oprichting van een Vlaams Kenniscentrum. "Met een centraal aanspreekpunt voor alle betrokken partijen wordt de drempel hopelijk nog een pak lager", zegt Lorin Parys. "Als deze experimentele aanpak beter blijkt te werken dan de standaard benadering kan de overheid die nieuwe methode als maatstaf voor de toekomst nemen. Daar wint iedereen bij."

bron: Belga