Eiland bij Knokke-Heist moet superstorm afhouden

Vlaanderen wil werk maken van een kunstmatig eiland nabij Knokke-Heist, dat de Oostkust moet beschermen tegen superstormen en overstromingen. Voor verder studiewerk wordt acht miljoen euro uitgetrokken.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Als het van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) en staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) afhangt, wordt in 2020 begonnen met de aanleg van zo'n eiland. Dat moet op 1,2 kilometer voor de kust van Knokke-Heist komen en een oppervlakte hebben van veertig hectare. Het kostenplaatje zou tussen de vijftig en de honderd miljoen euro liggen.

De bouw van kunstmatige eilanden voor de Oostkust komt vanuit het privé-initiatief ‘Vlaamse Baaien'. Op basis van een studie wil Vlaanderen nu bekijken of de kust op lange termijn kan beschermd worden tegen de stijgende zeespiegel en de duizendjarige storm.

Door de opwarming van de aarde zou de zeespiegel tegen 2100 ruim tachtig centimeter hoger kunnen liggen. De duizendjarige storm zou het waterpeil doen stijgen tot zo'n zeven meter TAW en kan golven veroorzaken van vijf meter hoog.

Om dat alles op te vangen, willen Weyts en De Backer dus land winnen op zee. Vlaanderen investeert acht miljoen euro in verder studiewerk en wil de zeebodem verder in kaart brengen. «Door de stijging van de zeespiegel moeten we een vooruitgeschoven bescherming op zee bouwen. Nu is de kust de eerste en enige verdedigingslinie», verklaart Weyts.

Om een draagvlak te creëren voor dit kustbeschermingsproject willen Weyts en De Backer in overleg gaan met de kustburgemeesters, de toeristische sectoren en de bedrijfswereld.