Er komt nu ook voedsel uit 3D-printers

door
Kevin
Leestijd 2 min.

De Europese Unie financiert nu een project dat voedsel uit 3D-printers tevoorschijn wil toveren. Het gaat niet over alledaags eten maar over 'smoothfood'. 'Smoothfood' is een zachter voedsel, dat er toch nog aanlokkelijk uitziet zodat mensen die problemen hebben om te kauwen of te slikken hun appetijt niet verliezen.

Mensen met die problemen krijgen vooral gemixte papjes als maaltijd voorgeschoteld. Het Duitse bedrijf Biozoon besloot daar wat aan te veranderen. In 2010 brachten ze 'smoothfood' aan de man in 1.000 rusthuizen over heel Duitsland. 'Smoothfood' houdt in dat de maaltijden nog altijd gekookt en fijn gemixt worden, maar nadien wordt dat papje vermengd met een stollingsmiddel en wordt de brij in een mal gegoten. Het resultaat is niet enkel makkelijker om te eten, het ziet er uit als echt voedsel en maakt eten terug smakelijker en gevarieerder voor mensen die niet kunnen slikken of kauwen.

Nu willen ze de productie van smoothfood naar een hoger niveau tillen met 3D-printers. Het nieuwe project PERFORMANCE (PERsonalised FOod using Rapid MAnufacturing for the Nutrition of elderly ConsumErs) heeft al tien private partners en vier onderzoeksinstellingen aangetrokken. Zelfs de EU is al met drie miljoen euro over de brug gekomen voor het project.

Het concept van smoothfood blijft behouden. De maaltijden worden nog altijd plat gekookt en fijn gemixt maar nadien moet een 3D-printer deze brij met een nieuw stollingsmiddel laagje per laagje uitprinten in iets dat eruit ziet als voedsel. 3D-printers moeten het gemakkelijker maken om smoothfood aan te passen aan de wensen en noden van de patiënt.