Europese Commissie wil vandaag beslissen over afschaffen zomer- en winteruur

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie wil vandaag beslissen over de afschaffing van de zomer- en wintertijd. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd aan het Morgenmagazin op de Duitse omroep ZDF. "De mensen willen dat, wij doen het", zei hij daar. Na de Commissie moeten ook nog het parlement en de lidstaten hiervoor hun goedkeuring geven. Woensdag werd duidelijk dat meer dan 80 procent van de Europeanen zich in een online peiling heeft uitgesproken voor de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen winter- en zomeruur. De Europese Commissie organiseerde van begin juli tot midden augustus een openbare consultatie waarin burgers zich mochten uitspreken over de zin of onzin van de omschakeling tussen winter- en zomeruur. Meer dan 4,6 miljoen Europeanen namen deel, een absoluut record voor de openbare consultaties die de Commissie regelmatig op touw zet.

De meeste voorstanders van een afschaffing verkiezen onafgebroken in de zomertijd te leven, dus twee uur voor Greenwich Mean Time. Momenteel draaien we tijdens de wintermaanden een uur terug, tot één uur voor GMT.

Een commissiewoordvoerder beklemtoonde woensdag nog dat de peiling slechts "een element" vormt in de besluitvorming. "Dit is geen referendum, maar een element waarmee we rekening houden wanneer we onze beleidsaanbeveling zullen doen." Er volgt na de publicatie van het rapport nog overleg met stakeholders als het Europees Parlement, dat eerder dit jaar het debat over het winter- en zomeruur opnieuw had aangezwengeld. Een eventueel voorstel tot afschaffing moet goedgekeurd worden door het parlement en de lidstaten.

bron: Belga

News

meer News