Europese sancties tegen Venezuela met één jaar verlengd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese sancties tegen het Venezuela van president Nicolas Maduro worden met één jaar verlengd. Dat hebben de lidstaten van de Europese Unie vandaag bekrachtigd. Europa voerde in november vorig jaar een wapenembargo tegen Venezuela in. Daarnaast blokkeren de lidstaten de activa van 18 topfunctionarissen die verantwoordelijk worden gesteld voor het schenden van de mensenrechten en het ondermijnen van de democratie. Ze mogen ook niet meer naar Europa reizen. Het gaat onder meer om vicepresident Delcy Rodriguez en Diosdao Cabello, de nummer twee van de partij van Maduro.

"In het licht van de voortdurende verslechtering van de situatie in Venezuela" hebben de lidstaten beslist de sancties alvast te verlengen tot 14 november 2019. De sancties "zijn bedoeld om democratische oplossingen aan te moedigen die politieke stabiliteit in het land brengen en die tegemoet komen aan de dringende behoeften van de bevolking", deelt de raad van ministers van de Europese Unie mee in een persbericht.

In Venezuela is al jaren een machtsstrijd aan de gang tussen het linkse regime van Maduro en de politieke oppositie. Ondanks de grote oliereserves is het Latijns-Amerikaanse land ook in een diepe economische en sociale crisis verzeild. Het land kampt met een tekort aan levensmiddelen en een torenhoge inflatie. In mei werd Maduro herkozen met 68 procent van de stemmen, maar de internationale gemeenschap aanvaardt die uitslag niet, omdat de stembusslag niet correct of eerlijk zou zijn verlopen.

bron: Belga