Ex-patiënt ontwikkelt 'kankerbier'

Kankerpatiënten kunnen ervan getuigen: chemotherapie is niet bepaald een pretje. Je speelt je haar kwijt, geraakt sneller uitgeput, hebt geen honger meer én je smaak verandert compleet. Vooral dat laatste is een harde dobber voor al wie graag eet en drinkt. Om dat leed te verzachten heeft een Praagse ex-kankerpatiënt een speciaal ‘kankerbier' op de markt gebracht.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Het roze bier is – uiteraard – alcoholvrij en gaat door het leven onder het label ‘Mamma beer'. Het drankje is verrijkt met Vitamine B en kalium, voedingstoffen die veel kankerpatiënten moeilijk binnenkrijgen door hun verminderde eetlust. “Ik wilde een bier ontwikkelen dat de gezondheid opkrikt tijdens de behandeling”, klinkt het op Metro UK bij de Praagse bedenkster van het drankje, Jana Drexlerova.

Metaalsmaak

“Verder was het voor mij ook belangrijk dat vrouwen dankzij het bier opnieuw enkele ‘normale' gewoontes in hun dagelijkse leven kunnen integreren”, klinkt het. Het drankje smaakt zoet en fruitig en houdt het midden tussen een klassiek bier en appelcider. “Veel kankerpatiënten klagen over een soort ‘metaalsmaak' in hun voeding. De zoete, fruitige elementen in dit bier moeten dat effect tegengaan”, aldus Drexlerova.

Borstkankerpatiënten

“Dokters raden kankerpatiënten soms aan om af en toe een biertje te drinken, om vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen”, getuigt ook ex-borstkankerpatiënt Tereza Sverakova. “En het helpt inderdaad, maar klassiek bier is zo bitter. En dat is de reden waarom we dit bier een zoete toets gegeven hebben.”

Met Mamma Beer richten de vrouwen zich vooral op vrouwelijke borstkankerpatiënten.

Bron: Metro UK