Filipijnen krijgen grofgebekte president

door
Jelle
Leestijd 2 min.

Vandaag trokken de ongeveer 100 miljoen inwoners van de Filipijnen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De grofgebekte populist Rodrigo Duterte lijkt zegezeker.

Het ziet ernaar uit dat de Filipijnen hun eigen Donald Trump krijgen. De 71-jarige bullebak Rodrigo Duterte behaalt volgens voorlopige uitslagen zo'n 39% van de stemmen. Zijn dichtste achtervolger is de senatrice Grace Poe, die rond de 22% lijkt te eindigen.

Doodseskaders

Duterte dankt zijn populariteit aan de harde aanpak van de criminaliteit die hij hanteert in zijn thuisstad Davao City, waar hij al bijna 30 jaar burgemeester is. Om dat te bereiken zou hij zo'n 1.000 criminelen hebben laten afslachten door doodseskaders, de ‘Davao Death Squad'. Ook als president wil hij hard optreden tegen criminelen. «Maak van die duizend maar tienduizend. Er zullen heel veel vetgemeste vissen in de baai van Manilla zwemmen», zegt hij daarover. Ook over het bezoek van de paus aan de Filipijnen liet hij zich weinig diplomatisch uit: «Ga weg, son of a bitch», klonk het toen.

Op een verkrachtingszaak reageerde hij door te zeggen dat het slachtoffer «zo mooi was dat de burgemeester als eerste de beurt had moeten krijgen.» De toevoeging dat hij boos was om de verkrachting zal het slachtoffer weinig troost geboden hebben.

Aanvallen

Bij de stembusgang vielen minstens tien doden bij aanvallen aan stembureaus. De bloedigste aanval vond plaats in Rosario, in de buurt van de hoofdstad Manilla. Daar werden zeven mensen om het leven gebracht. In de zuidelijke stad Sultan Kudarat, de thuisbasis van een van de grootste islamitische rebellengroepen van de Filipijnen, zijn dan weer twintig gewapende mannen een stemlokaal binnengevallen. Ze hebben er de stemmachines meegenomen. Ook gisteren had het verkiezingsgeweld al aan vijf mensen het leven gekost. Toch benadrukt de Filipijnse overheid dat de verkiezingen «globaal gezien» vreedzaam verlopen