"Geen sprake van schuldig verzuim bij Francken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kan, op basis van wat er nu bekend is, niet beschuldigd worden van schuldig verzuim in de zaak rond de fraude met humanitaire visa. Dat stelt professor strafrecht Frank Verbruggen (KU Leuven). Iemand pleegt schuldig verzuim als hij geen hulp verleent aan mensen in nood of wanneer hij zelf een misdrijf vaststelt en daar niet mee naar de politie stapt, klinkt het. In een reactie op de "Pano"-reportage over de fraude met humanitaire visa, verklaarde voormalig staatssecretaris Francken dat er "geruchten" waren en dat hij mensen had gezegd dat ze naar justitie en politie moesten gaan en daar een klacht indienen. Omdat Francken zelf geen klacht indiende, pleegde hij schuldig verzuim, poneerde de voormalige vrederechter Jan Nolf op Twitter.

Dat klopt niet, reageert professor Verbruggen woensdag. "De term schuldig verzuim wordt te pas en te onpas gebruikt", klinkt het. Volgens Verbruggen pleegt iemand schuldig verzuim wanneer die persoon zelf een misdrijf vaststelt en daar niets mee doet of wanneer iemand geen hulp verleent aan mensen in nood.

De professor haalt wel artikel 29 uit het wetboek van strafvordering aan, waarin staat dat ambtenaren verplicht zijn om misdrijven te melden. Ook Nolf verwijst in zijn tweet naar dat artikel. "Het is niet alleen onduidelijk of dat ook geldt voor een staatssecretaris of minister, maar er staan ook geen sancties op", aldus Verbruggen.

De professor benadrukt dat hij de details van deze zaak niet kent, maar stelt dat Francken op basis van wat hij verklaarde in de media niet beschuldigd kan worden van schuldig verzuim. "Als hij iemand van zijn dienst betrapt zou hebben, zou het een ander verhaal zijn, maar volgens Francken was er enkel sprake van geruchten", aldus Verbruggen.

bron: Belga