Gemiste trein verandert leven van pianotalent

Waar vertragingen en afgelaste treinen al niet goed voor zijn. Op 23 december miste Emanuele Fasano (21) nipt zijn trein. Om de tijd te doden, besloot de Italiaan een deuntje te spelen op de gemeenschappelijke piano in de stationshal van Milaan. Een toevallige omstaander filmde zijn performance en plaatste de video online. Die werd inmiddels al meer dan drie miljoen keer bekeken en maakte de jongeman op slag bekend. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Fasano wilde voor kerst de trein pakken naar zijn familie in Rome, maar miste deze op één haar na. Hij liet het niet aan zijn hart komen, maar nam plaats achter het gemeenschappelijke instrument. Hij verbaasde heel wat voorbijgangers met zijn pianokunsten, waaronder ook Alberto Simone. Deze Italiaanse televisieproducent, die in Los Angeles woont, filmde het hele gebeuren. Het resultaat deelde hij op zijn Facebookpagina met de tekst: "Centraal station Milaan. Piano voor iedereen beschikbaar. En deze jongen kwam voorbij."

Dat maakte het Italiaanse talent plotsklaps wereldberoemd. Het filmpje werd niet alleen al meer dan 3 miljoen keer bekeken, maar Fasano wordt ondertussen ook overstelpt door werkaanbiedingen.

"Toen ik op eerste kerstdag hoorde dat de beelden al zo vaak bekeken waren, kon ik mijn oren niet geloven. Wat een prachtig kerstcadeau", zei hij aan de Italiaanse krant Il Corriere di Milano. Fasano speelt al sinds zijn vierde piano, en hij leerde het niet van de minste. Zijn vader is namelijk een bekende componist in Italië. Het stuk dat hij die bewuste dag speelde in het station, is dan ook van zijn vader.

"Het mag misschien wat melancholisch klinken, maar als ik piano speel, dan vergeet ik mijn lijden en de onzekerheid van mijn bestaan dankzij de eeuwigheid van de muziek die ik wil delen met mijn luisteraars. Ik wil dan ook niets liever dan leven van mijn muziek." En daar lijkt hij in te slagen. Zo is hij van plan om in te gaan op een aantal baanaanbiedingen, zoals een concertgala dat uitgezonden wordt op televisie en de kans om in Londen te spelen.

Het geld dat hij kreeg voor zijn optreden in het station, heeft hij aan een bedelaar geschonken. De man gaf hem knuffel met zei ontroerd "Dankzij jou kan ik vandaag eten".