Genieten van een glaasje wijn doe je beter als je kind het niet ziet

Onderzoek van de Institute of Alcohol Studies toont aan dat alcohol drinken terwijl je kinderen toekijken een slechte invloed heeft op hen. Zij leren vooral van thuis uit wat de algemene normen zijn en kunnen denken dat die fles wijn van papa geen kwaad kan.   
door
erw.vdb
Leestijd 2 min.

Het rapport van de Institute of Alcohol Studies meldt dat je beter niet drinkt als je kind erbij is. Anderzijds is het onmogelijk om dit telkens te verbergen, want ouders spenderen veel tijd met hun kinderen. Daarom is het al een goed idee als je niet laat zien dat je ervan geniet. Dat kan ze als adolescenten tot stevige drinkers transformeren, staat te lezen in The Guardian.

Ouders gaan er vaak vanuit dat hun kinderen het niet opmerken als ze stevig in de drank vliegen, maar niets is minder waar. Eén op drie kinderen heeft het door als mama of papa dronken is. Een deel van hen is er beschaamd over en merkt op dat er meer dicussie wordt gevoerd dan normaal en dat de ouders zelfs de bedtijd vergeten.

Richtlijnen

Een warm nest met een doel voor je minderjarige kroost helpt om hem of haar van alcohol af te houden. Het rapport beveelt de ouders richtlijnen aan. Praat bijvoorbeeld alcohol niet goed, maar bespreek de risico's ervan. En zwijg over je kater, want anders denken ze dat het normaal is om over te geven of hoofdpijn te hebben.

Niet voldoende als bewijs

Volgens Ingeborg Rossow, professor aan de Norwegian Institute for Alcohol and Drug Research, is dit rapport nog niet voldoende bewijs dat de alcoholconsumptie van ouders een invloed heeft op hun kinderen. "Per slot van rekening spelen alcoholmarketing, groepsdruk en genen ook een rol", nuanceert Rossow.

News

meer News

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight