Gezocht: stroom voor komende winter

België mist momenteel nog 545 megawatt aan capaciteit om deze winter te kunnen beschikken over de strategische stroomreserve die wettelijk is vastgelegd. Dat heeft netbeheerder Elia laten verstaan in de Kamer.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Concreet bepalen de regels over die reserve dat de stroomvoorziening tijdens een zachte winter niet langer dan drie uur in moeilijkheden mag komen. Bij een strenge winter ligt dat plafond op twintig uur.

Raakt de laatste 545 megawatt niet rond, dan zou dat volgens de schattingen van Elia in het slechtste geval kunnen oplopen tot respectievelijk tien en veertig uur. Maar de netbeheerder verwacht niet dat het zo'n vaart loopt.

"Als Doel 1 en de WKK's niet beschikbaar zijn, dan is de situatie in onze ogen overleefbaar als de winter niet te streng is», zei Elia-topman Chris Peeters, onder meer vertrouwend op invoer uit het buitenland.

Ook in geval van een strenge winter betekent het gebrek aan de volledige strategische capaciteit niet dat sowieso veertig uur het licht zal uitgaan. "Op het moment zelf valt er wellicht nog een mouw aan te passen", maakt Elia-directielid Frank Vandenberghe zich sterk.