Google Glass zorgt voor meer efficiëntie in bedrijven

Terwijl Google Glass geen succes is bij de consumenten, vindt de technologie wel de weg naar de logistieke bedrijven. Zij kunnen er zelfs productiewinst mee behalen. Dat blijkt uit tests van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL).
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Slimme brillen tonen via een scherm voor je oog allerlei informatie. Zo kan de camera barcodes lezen en kan de bril aangesloten worden op de software voor het magazijnbeheer. Het VIL onderzocht of de brillen kunnen helpen bij onder meer orderpicking, het laden van voertuigen of controles bij ontvangst van goederen. Tegenover de bedrijven die nog niet handenvrij werken is er dankzij de brillen tot een kwart meer efficiëntie.

Het VIL ziet vooral voordelen voor bedrijven die nog niet werken met andere technologieën, zoals voicetechnologie of wanneer het personeel vervangen moet worden. Bij grootkeukenleverancier JAVA in Rotselaar werkt het personeel voor orderpicking bijvoorbeeld al met geluidsinstructies en daarmee vergeleken bleek de productiviteitswinst met de Google Glass eerder beperkt. Voor het opleiden van het personeel, was de bril wel meer geschikt dan de technologie die het bedrijf al in huis had.

Aandachtspunten

Toch zijn er nog heel wat aandachtspunten voordat de slimme brillen echt hun voordeel kunnen bewijzen. Zo werken ze nog niet voldoende autonoom en zijn ze nog te zwaar. Bovendien behalen de bedrijven pas echt de beste resultaten wanneer ze de Google Glass gebruiken in combinatie met andere tools, zoals smartwatches.

Volgens het VIL zullen de brillen toch een toekomst hebben in de logistieke wereld. «Deze technologie biedt zeker voordelen voor logistieke operatoren die op zoek zijn naar papierloos en handenvrij werken in hun operaties en processen», klinkt het.