Groene thee helpt reuma te bestrijden

Het lange lijstje gezondheidsvoordelen van groene thee wordt binnenkort uitgebreid. Onderzoekers hebben ontdekt dat de gedroogde bladeren de klachten van reumapatiënten kunnen verlichten.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Reuma is een auto-immuunziekte die vooral de gewrichten in handen en voeten aantast. De aandoening verzoorzaakt een pijnlijke zwelling, die kan leiden tot beschadigd kraakbeen, geërodeerde botten en misvormde gewrichten. De bestaande medicatie is niet alleen duur, maar kan ook het immuunsysteem in de war brengen en is daarom niet altijd geschikt voor langdurig gebruik.

Zwelling neemt af

Dat is meteen de reden waarom wetenschappers al langer zoeken naar alternatieve behandelingen. In die zoektocht hebben onderzoekers van de Washington State University een heilzame molecule geïsoleerd uit groene thee: epigallocatechin-3-gallate, of kortweg EGCG. De molecule werd toegediend aan ratten die met reuma in de enkels kampten. Na een behandeling van tien dagen was de zwelling gevoelig afgenomen, wat de wetenschappers sterkt in hun overtuiging dat groene thee kan helpen om reumaklachten te verlichten.

Kanker en diabetes

Het is lang niet de eerste keer dat de positieve eigenschappen van groene thee worden aangetoond. Eerder onderzoek wees al uit dat het goedje helpt om  leveraandoeningen, diabetes en verschillende kankers te bestrijden. Volgens wetenschappers zijn die heilzame eigenschappen vooral te danken aan de hoge concentratie polyfenolen, een groep van chemische verbindingen met sterke antioxiderende eigenschappen. EGCG is de meeste actieve ervan.