Grootste en dichtste windmolenpark volop in aanbouw

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het windmolenpark Norther op de Noordzee is in volle aanbouw. Het zesde windmolenpark is meteen ook het grootste park, en het dichtste bij de kust. De funderingen worden geplaatst, een substation staat er en de kabel richting Zeebrugge wordt geplaatst. Elicio, Eneco en Diamond Generating Europe zijn volop bezig met de realisatie van het windmolenpark. Het park kan 370 megawatt produceren, goed voor groene energie voor 400.000 gezinnen. Norther heeft de grootste windmolenparkconcessie op zee, en is ook het dichtst bij de Belgisch kust gelegen, zo'n 23 kilometer voor de kust van Zeebrugge.

Het consortium is volop bezig met de bouw van 45 funderingen, voor 44 windmolens van 8,4 Megawatt en het tussenstation. Daar zorgt het offshore-installatieschip Aeolus voor. Het schip zorgt voor het transport en de plaatsing van de gevaartes van 67 meter, zonder de wieken meegerekend goed voor een gewicht van 1.000 ton.

Op dit moment wordt ook de exportkabel van het tussenstation naar Zeebrugge gebracht, waar die wordt aangesloten op de Simon Stevinlink. Het park zou tegen het derde kwartaal van 2019 klaar zijn. Eens het er is, zullen bijna anderhalf miljoen gezinnen bevoorraad worden met groene energie.

De komende jaren worden nog drie andere parken gerealiseerd, Mermaid en Seastar dat Seamade is geworden, en Northwester 2.

bron: Belga