Half miljoen Belgen kregen eerste dosis van een vaccin

Meer dan een half miljoen Belgen hadden dinsdagvoormiddag een eerste dosis van een coronavaccin gekregen. Uit het dashboard van Sciensano blijkt dat 509.948 mensen een eerste dosis gekregen hebben, of 5,54% van de volwassen bevolking. Van die groep zijn al 314.319 mensen volledig gevaccineerd, of 3,41% van de volwassen bevolking.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Afgelopen week werden er meer dan 120.000 mensen gevaccineerd. "Momenteel liggen er bijna 200.000 vaccins klaar", zei Sabine Stordeur van de taskforce Vaccinatie tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum van dinsdag. "De uitnodigingen zijn uitgestuurd. De zorgverleners krijgen voorrang, en we nodigen hen uit daar zeer snel op in te gaan."

De taskforce Vaccinatie heeft voor deze week 70.000 inentingen met een eerste dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin bevestigd, en bijna 21.000 met een tweede dosis. Voor Moderna gaat het om respectievelijk 15.750 en 4.600 dosissen. Dat blijkt uit het dashboard dat de taskforce dinsdag heeft opgesteld, op basis van de situatie vorige vrijdag. Voor AstraZeneca wordt dezelfde simulatie nog gemaakt.

AstraZeneca voor 55-plussers

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft de verschillende ministers van Volksgezondheid ondertussen geadviseerd om het vaccin van AstraZeneca nu toch te gebruiken voor 55-plussers.

De beslissing om het vaccin niet bij ouderen toe te dienen, werd enkele weken geleden genomen omdat er toen niet genoeg data waren over de werkzaamheid van het vaccin. Maar ondertussen blijkt uit de resultaten van de vaccinatiecampagnes in het Verenigd Koninkrijk en Israël dat het vaccin ook voor ouderen perfect werkt.