Het nest van een chimpansee is tien keer properder dan ons bed

Dacht je dat je in een proper bed sliep? Think again. Een Amerikaanse onderzoeker ontdekte dat in er ons bed meer bacteriën zitten dan in het nest van een chimpansee.
door
annelies.leys
Leestijd 2 min.

Verse lakens opleggen, kussens opschudden en de kamer verluchten. Dat doen we om onze slaapkamer zo proper mogelijk te houden. Amerikaanse onderzoeker Megan Thoemmes vergeleek ons bed met dat van een chimpansee.  Ze nam stalen van tientallen verlaten nesten van chimpansees in de bomen van Tanzania, en kwam tot een verrassende conclusie: een bed van een mens bevat tien keer meer bachteriën dan een nest van een chimpansee.

Lichaamsbacteriën

Uit het onderzoek blijkt dat 35% van alle bacteriën tussen onze lakens van ons eigen lichaam afkomstig is: speeksel, huid en zelfs ontlastingsdeeltjes werden teruggevonden. Verrassend genoeg werd bij de chimpansees tien keer minder bacteriën ontdekt. Ook parasieten kwamen in het nest van de apen minder voor dan bij ons.

Verhuizen 

Thoemmes heeft daar een logische verklaring voor: de chimpansees bouwen iedere dag een ander nest waardoor bacteriën geen kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Dat doen de beestjes instinctief om ziektes te vermijden.

Wat is 'proper'?

Door je lakens veel te verversen, houd je je bed dus niet echt schoon. Thoemmes besluit dan ook dat de mens dringend zijn definitie van ‘proper' moet herzien. "Wanhopig vieze beestjes proberen weghouden, komt onze gezondheid niet ten goede", zegt ze. Eerdere studies wezen ook al op het feit dat een te propere omgeving immuunziekten en allergiën kan veroorzaken.

News

meer News