Houd je niet van skiën? Deze wintersporten zijn wél een optie

De tijd dat je alleen kon skiën op wintersportvakantie is allang voorbij. Skioorden bieden tegenwoordig een brede waaier aan activiteiten. Voor het geval er niet genoeg sneeuw ligt, of gewoon om nieuwe speelterreinen te ontdekken. door camille goret
door
Mare
Leestijd 2 min.

IJsklimmen

IJsklimmen was lang enkel voorbehouden voor professionele of doorgewinterde alpinisten, maar opent nu ook zijn deuren voor beginners. Het principe is simpel: met een ijshouweel in de hand en spikes aan de voeten maak je krassen in het ijs om vooruit te komen. Zo beklim je moeiteloos een waterval die in de winter omgetoverd wordt tot ijsmuur. Maar let op, om veiligheidsredenen moet je absoluut begeleid worden door een professional.

Waar: Meer en meer stations bieden deze activiteit aan. In Saint-Gervais, aan de voet van de Mont Blanc, bijvoorbeeld. Reken € 70 voor een halve dag.

Parapente

Over een station vliegen in plaats van door de soms overvolle straten te slenteren? Parapente geeft je een onvergetelijk zicht op het massief en de omringende bergtoppen. In de winter zijn die vluchten vrij snel gedaan. Bij gebrek aan thermieken door het koude weer is het moeilijk om hoogte te winnen en moet je vaak tevreden zijn met een rustige afdaling naar het dorp. Maar in die twintig minuten geniet je wel van een prachtig decor, zonder kou te hebben.

Waar: Zowat overal in de Alpen. In de winter biedt Air St-Ger vluchten rond Saint-Gervais, Chamonix, Megève… in functie van de wind.

Sleehonden

Een tochtje op besneeuwde plateaus, in wouden… Honden geraken met hun slee zowat overal. Een meute van een tiental honden trekt moeiteloos drie mensen voort. Het enige wat die moeten doen, is genieten van het landschap (en op hellingen afstappen om de honden wat te helpen). Het is ook een unieke kans om de wereld van de sledehonden te ontdekken. Speelse en knuffelige dieren boordevol enthousiasme.

Waar: Praz de Lys - Sommand biedt klassieke tochten aan. Maar er zijn ook initiaties voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Ze ontdekken de wereld van de hond en kunnen zich laten voorttrekken op een individuele slee, onder begeleiding van hun ouders.

Trail

Trail is de nieuwe, hippe bergdiscipline. Je vertrekt uit het station, stort je in valleien, beklimt bergtoppen… en geniet van adembenemende landschappen. In de winter zijn die parcours met hun ondergesneeuwde paden nog spectaculairder. Maar wees wel voorzichtig. Het hooggebergte is nooit veraf en je kan je maar beter laten begeleiden door een gids. Meer en meer stations bieden bebakende parcours aan, zonder gevaar.

Waar: Praz de Lys - Sommand heeft een app ontwikkeld waarmee je verschillende trailparcours vindt, zowel in de zomer als in de winter.

Sneeuwschoenwandelen

Wandelen is een aloude klassieker, maar is nog niks van zijn charmes verloren. En het is nog leuker met sneeuwschoenen aan. Je komt in een andere wereld terecht, waar elk geluid gedempt wordt door het dikke sneeuwtapijt. Ideaal om op een rustige manier je energie kwijt te raken en een gezellig moment door te brengen met familie of vrienden.

Waar: Sneeuwschoenwandelen is een klassieker in alle skioorden. Om de plaatselijke fauna en flora te ontdekken of meer te weten te komen over de lokale geschiedenis bieden de toeristische diensten tripjes aan met een begeleider.

Wellness

Het is geen nieuwe trend, maar wel een die steeds verder evolueert. Alle stations willen het hun gasten zo comfortabel mogelijk maken. Spa's en aquacentra bieden massages en relaxatie à volonté. Wellnesszoekers kunnen ook terecht in een groeiend aantal gastronomische restaurants in de stations en op de pistes. “Er zijn er meer en meer. En onze chefs worden jaar na jaar beter. Het is niet meer ongebruikelijk een sterrenrestaurant te vinden in de stations”, zegt Didier Josephe, directeur van de toeristische dienst van Savoie-Mont Blanc.

Waar: Zowat overal in de Alpen. De Franse Alpenstations hebben ook het voordeel per trein bereikbaar te zijn. Ideaal voor een op-en-top ontspannende vakantie.

Door Camille Goret