"Ik solliciteerde succesvol met een SEGA-game"

Met een CV die volledig ontworpen is volgens het design van een nineties SEGA-game maakte jonge creatieveling Mathias Vanthienen het verschil. Amper vier dagen na het uitsturen van zijn atypische portfolio kreeg hij een contract aangeboden.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Vorig jaar studeerde Mathias Vanthienen (24) af aan de Universiteit Antwerpen als productontwikkelaar, dromend van een job als designer in de marketing- en communicatiesector. Daar is veel aanbod en weinig vraag, dus besloot Vanthielen zijn droge portfolio, dat hem zat "als een veel te strakke onderbroek", in te wisselen voor een extravagante SEGA-game.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Mathias Vanthienen: "Ik kreeg mijn ingeving als stagiair bij Undefined, het speelse bedrijf achter de Shitty Guide, een alternieve gids voor ‘slechte cultuur' in Antwerpen. Ik verzamelde een twintigtal originele games op rommelmarkten om mij te laten inspireren voor mijn gepersonaliseerde cover en manual binnenin. De game kan niet echt gespeeld worden, maar er zitten wel digitale bestanden in."

Vanwaar je keuze voor Sega?

"Mijn idee komt voort uit mijn liefde voor pixel art. Ik hou van oude games op Nintendo, Gameboy en Sega: ze zijn nog allemaal tweedimensionaal, met heel duidelijk zichtbare pixels. Zelf ontwerp ik ook posters in die retro-stijl."

Welke reacties heb je gekregen?

"Veel bedrijven hebben mij een persoonlijk antwoord gestuurd, zelfs al hadden ze geen job in de aanbieding. Ik had twintig games gemaakt, en ik ben er zeven persoonlijk gaan afgeven. Lemon Companies, een jonge tech-startup, heeft mij uitgenodigd voor een gesprek omdat ik eruit sprong. Nu ben ik er aan de slag als ‘creative officer': ik bedenk concepten en bepaal mee de grafische stijl voor software en webplatformen."

Wat raad je andere jonge sollicitanten aan?

"Baseer je niet op andere mensen. Als je een beetje prettig gestoord ben zoals ik dan doe je maar beter volledig je eigen ding. Vermijd een al te droge stijl en durf te tonen dat je creatief iets kunt."

Charlotte De Cort