India bepaalt boetes voor vliegtuigen die uitwerpselen lekken

Vliegtuigmaatschappijen die uitwerpselen droppen terwijl ze over India vliegen, krijgen een boete van 50.000 roepie (700 euro). Dat heeft een Indiaas gerechtshof bepaald. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

De toiletten op het vliegtuig voeren fecaliën normaal gezien af naar een speciale tank, die leeggemaakt wordt na de landing. Toch beweerde de aanklager dat een vliegtuig menselijk afval loste boven een woonwijk nabij de luchthaven van Delhi.

The National Green Tribunal, een gerechtshof dat zich uitspreekt in milieuzaken, heeft daarom beslist dat een controleur regelmatig moet controleren of die septische tanks van een vliegtuig niet leeg zijn bij landing. Is dat wel het geval, dan riskeert de vliegtuigmaatschappij een geldstraf tot 50.000 roepie.

Een piloot heeft bij BBC News gereageerd dat het ledigen van de reservoirs tijdens een vlucht nauwelijks gebeurt. Al valt er af en toe 'blauw ijs' van vliegtuigen, nadat uitwerpselen aan de overloopkanalen bevriezen. De blauwe kleur is afkomstig van chemicaliën die de geur verminderen en helpen bij de afbraak.