Indonesië zet "drakeneiland" Komodo jaar lang op slot

Indonesië gaat zijn "drakeneiland" Komodo op slot zetten. Het eiland ten oosten van Bali, waar duizenden komodovaranen hun thuis hebben, blijft in 2020 in principe een volledig jaar verboden gebied voor toeristen. Dat heeft de regering in Jakarta laten weten.
door
Karsten
Leestijd 1 min.

Reden is de bescherming van de dieren, die zeldzaam zijn en vaak de "laatste draken ter wereld" genoemd worden. Vorige week werd een poging verijdeld om 41 komodovaranen uit het land te smokkelen. Tijdens de sluiting van het eiland wordt er een broedprogramma opgestart om de populatie van de varanen te verhogen.

Dodelijk gif

De dieren worden tot drie meter lang en meer dan 70 kilogram zwaar. De grootste hagedis ter wereld doodt dieren op een bijzondere manier, met gif dat ook dodelijk is voor de mens. Maar ondanks hun vrij agressieve reputatie zijn aanvallen op mensen zeldzaam. Vanwege hun donkere verschijning worden de varanen ook Komodo-draken genoemd. Er leven er zo'n 5.000 op het eiland.

Momenteel bezoeken ongeveer 10.000 mensen per jaar Komodo. Met de sluiting willen de autoriteiten ook nieuwe bomen planten.