Japanse kattenoortjes veroveren de straat

Meisjes met kattenoortjes op het hoofd, je ziet ze steeds vaker opduiken in het straatbeeld. Dat is geen oproep om geaaid te worden, maar een fashion statement.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

De stoffen oortjes op een diadeem komen overgewaaid uit Japan en zijn een modetrend geïnspireerd op de mangacultuur. Daartoe behoren ongelofelijk populaire strips en tekenfilms waarin vaak snoezige meisjes opduiken met onrealistisch grote ogen en ellenlange benen.

"In manga worden meisjes vaak schattig neergezet. Door ze kattenoortjes te geven en ze af te beelden als schoolmeisje bijvoorbeeld", vertelt Nicolle Lamerich, universitair docent en gespecialiseerd in manga-cultuur aan RTL Nieuws. "De schattigheidscultuur is erg groot in Japan. Daardoor zijn de oortjes zo populair."

In de westerse wereld is het vooral popzangeres Ariana Grande die de rage heeft aangewakkerd. De kleine diva wordt wel vaker gespot met het accessoire. Ook op de catwalk hebben de oortjes hun intrede gedaan, en fashion label Asos biedt het attribuut aan op de webshop.