Je vrienden kunnen voorspellen hoelang je zal leven

door
Roald
Leestijd 2 min.

Uit onderzoek van onderzoekers van de Washington University in St. Louis blijkt dat goede vrienden van elkaar goed kunnen inschatten hoelang de ander zal leven. "Je verwacht dat je vrienden geneigd zijn om je op een positieve manier te zien, maar ze kunnen ook scherpe waarnemingen maken op basis van je persoonlijkheidskenmerken die zouden kunnen leiden tot vroege dood," zegt Joshua Jackson, assistant-professor in de psychologie.

Aan de hand van persoonlijkheidstypen kan, zelfs op vroege leeftijd, de levensduur voorspeld worden volgens de studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science. Voor de studie werden gegevens uit de jaren 1930 verzameld over een groep jongeren die toen tussen de 20 en 30 jaar oud waren.

Mannen die door hun vrienden als gewetensvol en open werden beschouwd, leefden lang en vrouwen wiens vrienden zeiden dat ze emotioneel stabiel en aangenaam waren, hadden ook een lange levensduur.

"Persoonlijkheid kan inderdaad bijdragen aan een lang leven," zei Jackson. "Gewetensvolle mannen hebben meer kans om een gezonde levensstijl te handhaven en onnodige risico's te mijden. Emotioneel stabiele vrouwen voorkomen dan weer de valkuilen van woede, angst en depressie."

De gegevens over de persoonlijkheidskenmerken kwamen uit rapporten waarin vrienden elkaar beoordeelden. Nadat ook de data over de dood van de deelnemers bekeken waren, kwam het team tot de conclusive dat mensen erg accurate voorspellers zijn van de levensduur van hun vrienden. Mannen waren iets nauwkeuriger in het voorspellen van hun eigen levensduur dan vrouwen, maar hun vrienden waren de beste voorspellers.

Jackson hoopt dat de studie de medische gemeenschap kan beïnvloeden om persoonlijkheidskenmerken te gebruiken als een indicatie van de gezondheid en levensduur om zo persoonlijke, preventieve behandeling te kunnen aanbieden aan mensen die risico lopen.