'Jingle Bells' is slecht voor de gezondheid

Nu de temperaturen weer dalen, kijken veel mensen reikhalzend uit naar Kerstmis. Sommigen proberen al in de sfeer te komen door kerstliedjes door de boxen te laten knallen. Maar volgens pscychologen is het geen goed idee om nummers als 'Jingle Bells' te vaak te draaien.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Mensen die in shoppingcentra of andere winkels werken zullen het herkennen: als je te vaak naar kerstliedjes luistert, worden zulke oorwurmen een heuse marteling. Dat zegt ook klinisch psychologe Linda Blair.

"Mensen die tijdens de feestdagen in een winkel werken, moeten de kerstmuziek echt afzetten. Als ze dat niet doen, kunnen ze zich niet meer concentreren op iets anders", legt ze uit aan Sky News. "Ze spenderen dan alle energie aan het proberen negeren van de muziek."

U-vormige relatie

Onderzoekster Victoria Williamson is het met haar collega eens. Volgens de muziekpsycholoog bestaat er een soort U-vormige relatie tussen de aantal keren dat je naar een nummer luistert en je reactie op het lied. In het begin brengt 'Jingle Bells' of 'All I Want For Christmas Is You' je in een feeststemming. Pas na een tijdje worden die deuntjes vermoeiend en krijg je misschien wel het gevoel dat je gek wordt. Toch maar oppassen dus.