Kamercommissie wil Francken opnieuw horen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken organiseert een nieuwe hoorzitting met voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de humanitaire visa. Francken werd vorige maand ook al eens aan de tand gevoeld. Zijn partij N-VA onthield zich bij de stemming over de nieuwe uitnodiging. De datum van de zitting is nog niet bekend. Het dossier kwam op de voorgrond toen het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) ervan werd verdacht dat hij er voor grof geld voor had gezorgd dat Syrische christenen een humanitair visum kregen. Dat kon omdat hij als tussenpersoon optrad voor het kabinet-Francken en daar lijsten met namen bezorgde. Kucam was overigens niet de enige tussenpersoon.

Vorige week stelde minister Maggie De Block (Open Vld), de opvolgster van Francken, de resultaten voor van een administratief onderzoek naar de praktijk met humanitaire visa. Op die manier ging de uitreiking van de visa niet gepaard met de gebruikelijke identiteitscontroles. Er kwamen wel controles van het OCAD en de Staatsveiligheid, maar de algemene gegevensbank van de politie werd daarentegen niet geconsulteerd. Ook de kwetsbaarheid van de betrokkenen werd niet nagegaan.

Het aantal migranten dat met een humanitair visa naar ons land kwam, nam toe van 200 in 2014 naar meer dan 2.000 in 2018. Een aantal cijfers in het rapport deed bij nogal wat Kamerleden de wenkbrauwen fronsen. Intussen heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aangekondigd dat hij een controle zal vragen van de Syriërs die onder Francken een humanitair visum kregen.

bron: Belga