Koppels zijn het gelukkigst na twintig jaar huwelijk

In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn de eerste jaren van een relatie niet automatisch de gelukkigste. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat geliefden het meest tevreden zijn over hun relatie na twintig jaar huwelijk. 
door
heleen.savels
Leestijd 1 min.

Bevind je je als koppel even in een dip? Dan is er geen reden tot wanhoop, want het is mogelijk dat de beste jaren nog voor je liggen. Partners zijn namelijk het gelukkigst na twintig jaar huwelijk. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het vakblad 'Social Networks and the Life Coarse'.

Levenslang huwelijk

Voor het onderzoek hebben wetenschappers data van 2034 getrouwde koppels geanalyseerd. Ze wilden weten hoe gelukkig mensen zich doorheen de jaren voelen. De resultaten stellen dat de tevredenheid over het huwelijk de eerste twintig jaar geleidelijk afneemt. Daarna wordt het terug stabiel.

De onderzoekers, Paul Amato en Spencer James van de universiteiten van Pennsylvania en Brigham Young, vertellen in 'the Sunday Times' dat het geloof in een levenslang huwelijk nog steeds leeft, ondanks het hoge aantal echtscheidingen. De nieuwe bevindingen gaan in tegen de overtuiging dat het enkel nog bergaf gaat met een relatie eens je getrouwd bent.