Lussendief teistert de metro van Tokio

De politie van Tokio onderzoekt momenteel de verdwijning van zo'n 400 lussen uit de metro's van de stad. Een opmerkelijke zaak aangezien de beugels bijna niets waard zijn en doelloos vandalisme zeer zeldzaam is in Japan.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Sinds november is het metronetwerk van Tokio zo'n 400 lussen armer. Dat bericht de Japanse nieuwsdienst Kyodo. De politie staat voor een raadsel. De lussen zijn moeilijk te verwijderen en niet bijzonder nuttig wanneer ze niet gebruikt worden om passagiers staande te houden tijdens plotse bewegingen van de tram.

Bovendien zijn de beugels niet bepaald waardevol. Toen een spoormaatschappij 500 oude lussen verkocht, gingen die als warme broodjes over de toonbank maar verzamelaars betaalden slechts 200 yen (1,5 euro) per stuk.

"Volgens mij is dit ofwel het werk van een grapjas ofwel van een aandachtshoer", besluit journalist Jun Umehara, een expert op het vlak van openbaar vervoer in Japan. De spoorwegbedrijven in Tokio voeren in ieder geval het aantal patrouilles op in stations en treinen, in hoop de dief te vatten.