Macedonische tieners verdienen kost met maken nepnieuws

Nepnieuws kwam de voorbije dagen al vaker langs. Zo wijten sommigen de verkiezingsoverwinning van Donald Trump aan de verspreiding ervan en verklaarde Facebook onlangs de oorlog aan misleidende artikels. Nu blijkt dat enkele jongeren in Macedonië hier grof geld mee verdienen.
door
Armin
Leestijd 1 min.

Veles, een dorpje met 45.000 inwoners, blijkt een draaischijf te zijn in het verspreiden van nepnieuws. Veel 'nieuwssites' die plots opdoken tijdens de verkiezingsstrijd blijken in dit dorpje gelocaliseerd te zijn.

De BBC kon met één van de jongeren spreken. Zelf artikels schrijven doen ze niet, er worden vooral verhalen van rechtse sites gepakt. Die worden bewerkt en sensationeler gemaakt, waarna ze op een Amerikaans ogende 'nieuwssite' terechtkomen. Via advertenties op Facebook bereiken de berichten ten slotte de Amerikaanse lezers.

Die lusten er blijkbaar pap van, want na één maand verdiende Goran (19) al zo'n 1.800 euro. Dat is veel meer dan de 350 euro die de inwoners van het dorp gemiddeld verdienen. Anderen zouden zelfs nog meer opstrijken.

Over de gevolgen van zijn werk maakt de tiener zich geen zorgen. "Het maakt de jongeren hier niet uit hoe de Amerikanen stemmen." Ook de burgemeester van het dorp ziet geen probleem. Hij is trots dat de jongeren ondanks de grote afstand toch een invloed kunnen uitoefenen op de verkiezingen.

News

meer News

Spotlight

Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden, is niet duidelijk.

meer Spotlight