Menstruatie kan net zo pijnlijk zijn als een hartaanval

Word je als vrouw wel eens dramaqueen genoemd terwijl je ongesteld bent? Dan kan je die vervelende critici van repliek dienen. Een Britse professor beweert immers dat menstruatiekrampen soms net zo pijnlijk kunnen zijn als een hartaanval.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Buikkrampen, rugpijn, misselijk en vervelende migraine: neen, die maandelijke maandstonden zijn geen pretje. Nochtans wordt het dagelijkse leven van één vrouw op vijf wel versoord door de menstruatiepijn, zo blijkt uit cijfers van de American Academy of Family Physicians. In de extreme gevallen kan dat zelfs net zo erg aanvoelen als een hartaanval.

Weinig empathie bij mannen én vrouwen

"Menstruatiekrampen krijgen duidelijk niet de aandacht die het verdient, zegt professor John Guillebaud van de University College London. Dat is voor een deel te wijten aan het mannelijke geslacht. "Mannen zullen de pijn nooit ervaren en onderschatten daarom hoe het voelt", redeneert Guillebaud. Maar daarnaast zitten de vrouwelijke dokters er ook voor iets tussen. "Sommige vrouwen zijn ook best onsympathiek. Bij hen valt de pijn best mee, waardoor ze redeneren dat hun patiënt er ook maar mee moet leren leven."

De professor besluit dat meer mensen menstruatiepijn serieus moeten nemen. Hij hoopt dan ook dat er in de toekomst meer onderzoek zal worden uitgevoerd naar het fenomeen.