Mini Miss België staakt voorlopig de strijd

Er komt dit jaar dan toch geen Mini Miss België. Nadat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vorige maand de verkiezingen verbood, toonde de organisatie nog strijdlustig. Maar nu gooit ze de handdoek in de ring.
door
Belga
Leestijd 2 min.

"We willen alles even laten rusten en de tijd nemen om na te denken over de toekomst", klinkt het. De plannen rond een Belgische missverkiezing voor kinderen deden heel wat stof opwaaien. Het Kinderrechtencommissariaat had "fundamentele bezwaren", minister van Vrouwenrechten Isabelle Simonis (PS) van de Franse Gemeenschap kondigde een verbod aan en ook federaal minister Peeters legde zich dwars. Hij en de sociale inspectie spraken van "kinderarbeid" om de minimissverkiezing tegen te houden.

Organisator Darline Devos weigerde zich daar zomaar bij neer te leggen en probeerde via een achterpoortje Mini Miss België toch te laten doorgaan. Nu begraaft ze - voorlopig - de strijdbijl. "Volgend jaar zullen we het opnieuw bekijken, maar zeker is het nog niet", stelt ze.

Of het dan wel zal lukken, is nog maar de vraag. Ondertussen hebben N-VA, CD&V, Open Vld, Groen en sp.a zich in het Vlaams Parlement immers samen uitgesproken voor een formeel verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen. Ze hadden het daarbij wel over wedstrijden waarbij kinderen enkel of grotendeels beoordeeld worden op hun uiterlijk.

Volgens Devos was dat echter nooit de bedoeling en is de hele heisa onterecht. "Eigenlijk zou dit niets anders zijn dan een leuke dag tijdens een schoolfeest of bij een jeugdbeweging. De kinderen zouden mogen tekenen, dansjes leren, foto's maken en ook zelf een act in elkaar steken", zegt ze nog. "Op alle onderdelen zouden ze punten krijgen en uiteindelijk zou diegene met de meeste punten de kroon ontvangen."