Muziek maakt vrouwen gewilliger

Is muziek het geheim om een date te scoren? Een Oostenrijks onderzoek suggereert alvast van wel, zij het alleen voor mannen.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van de universiteiten van Innsbruck en Wenen wilden achterhalen welke invloed muziek heeft op de aantrekkingskracht van het andere geslacht. Om dat te testen, deden ze een beroep op heteroseksuele studenten die ze een reeks instrumentale nummers lieten horen.

Daarna kregen ze foto's van potentiële partners te zien en werd hen gevraagd om te beoordelen hoe aantrekkelijk ze de persoon in kwestie vonden. Ze moesten ook aangeven of ze er graag mee op date zouden gaan.

Uit de resultaten blijkt dat de vrouwen die eerst muziek te horen kregen, doorgaans hogere scores gaven op aantrekkelijkheid. Diezelfde vaststelling konden de onderzoekers niet maken bij de mannelijke proefpersonen.

Onbewust

«In de pyschologische literatuur bestaan er aanwijzingen dat wanneer iemand blootgesteld wordt aan twee opeenvolgende prikkels, de ene prikkel opwinding als het ware overdraagt op de andere», legt hoofdonderzoeker Manuela Marin uit.

«De opwinding die veroorzaakt wordt door de eerste prikkel, wordt dan toegeschreven aan de tweede. Dat gebeurt grotendeels onbewust, maar kan wel ons gedrag beïnvloeden. En dus ook onze partnerkeuze.»

Eerder stelden andere wetenschappers, waaronder Charles Darwin, dat muzikale vaardigheden een rol hebben gespeeld in de menselijke evolutie. Mensen kunnen zo hun verstandelijke en motorische vaardigheden etaleren, waardoor ze overkomen als betere partners.