Mysterie in Schotland: waarom sprongen 600 honden van deze brug?

door
Hans
Leestijd 2 min.

Het Britse eiland is opnieuw in de ban van een mysterie. Terwijl in Engeland amper twee weken geleden een verpleger nog 'een geest' vastlegde op foto in een ziekenhuis, is dit keer Schotland aan de beurt. Daar zou een brug staan waar al minstens 600 honden van zijn afgesprongen. En niemand weet waarom.

De bewuste brug is meer dan 100 jaar oud en ligt vlak naast het gotische kasteel Overtoun House in West Durbantonshire. Ondertussen werd de brug al omgedoopt tot 'honden zelfmoordbrug' door het bizarre fenomeen. Van de 600 honden die naar beneden sprongen, zouden er zelfs 50 de val niet overleefd hebben.

Dierenpsychologen waren verbaasd door het fenomeen en vonden niet meteen een verklaring. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de eerste complottheorieën opdoken. Zo beweren sommige lokale bewoners van West Durbantonshire dat in het kasteel 'de geest van de witte vrouw van Overtoun' ronddoolt. Ze zou al verschillende keren in 100 jaar zijn waargenomen. Bewoners geloven dan ook dat zij verantwoordelijk is voor de mysterieuze gebeurtenissen.

Een luguber verhaal dat dan weer wel ontegensprekelijk waarheid is, is dat van Kevin Moy. Moy gooide ongeveer 20 jaar geleden op exact dezelfde brug zijn baby van twee weken oud naar beneden. Hij geloofde dat zijn kind 'de duivel' was.

Toch is er een logischere verklaring voor de reden waarom de honden van de brug springen. Dierenexpert David Sands heeft het over een teveel aan prikkels voor de honden. "Zelfs als mens krijg je veel indrukken: je kan de waterval zien en ruiken, er is de geur van alle planten en je kan het gothische deel van de brug zien. Wij hebben allemaal de neiging om over de rand te kijken en de bodem te zien, en dat is voor honden niet anders. Hun nieuwsgierigheid werd hen waarschijnlijk te veel", zo luidt zijn argument.

De recente gebeurtenissen zorgden er in ieder geval voor dat autoriteiten een bord hebben gemaakt met daarop: "Gevaarlijk brug. Hou je hond aan de leiband."