Narcisten en andere ploerten hebben meer succes op de werkvloer

Bij een vacature wordt steevast gevraagd naar een persoon die Optimistisch, ambitieus, flexibel, gemotiveerd en sociaal is. Maar uit een nieuwe Zwitserse studie blijkt dat slechte karaktertrekken net een garantie zijn voor succes op het werk. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Wetenschappers van de Zwitserse universiteit van Bern voerden een rondvraag uit bij 800 mensen om na te gaan welke karaktertrekken een succesvolle carrière voorspellen. In de enquête werd onder meer gepolst naar narcisme en machiavellisme. Terwijl een narcist geobsedeerd is met zichzelf en vaak dominant of egoïstisch uit de hoek komt, draait machiavellisme rond het manipuleren en uitbuiten van anderen om je zin te krijgen.

De resultaten wijzen uit dat deze twee donkere karaktertrekken het ideale recept zijn voor een florissante loopbaan. Zo zouden narcisten meer loon opstrijken, terwijl de gehaaide en gewetenloze collega's gaan lopen met een leiderspositie en meer tevreden zijn met hun carrière.

Oorzaak

De psychologen verklaren dit verband door het feit dat navelstaarders een verpletterende eerste indruk kunnen nalaten. Op die manier slagen ze erin om prestigieuze droomjobs in de wacht te slapen en blinken ze uit in onderhandelen.

Mensen met machiavellisme zijn dan weer enorm gedreven en vastberaden om een hoge status te verkrijgen, waardoor ze er alles aandoen om hogerop de ladder te klimmen.

Pestgedrag

Psycholoog Tomas Chamorro-Premuzic, professor aan de universiteit van Londen, benadrukt dat deze slechte eigenschappen een individu wel vooruithelpen, maar nadelig voor de andere collega's en de organisatie zelf. Zo hebben eerdere studies aangetoond dat werknemers met een donkere persoonlijkheid ook meer geneigd zijn om pestgedrag te vertonen, vaker afwezig te zijn op het werk en slechte prestaties te leveren.