Nazitoiletpapier gaat onder de hamer

Veilinghuis Whyte's in Dublin veilt binnenkort de collectie van een verzamelaar met een stevige interesse in de Tweede Wereldoorlog. Een van de opmerkelijkste items is ongetwijfeld een rol wc-papier.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Op 17 september organiseert Whyte's Auction House een veiling met als thema 'De eclectische verzamelaar'. Een uiteenlopende verzameling spullen, waaronder bankbiljetten, zwaarden, speelgoed, boeken, postkaarten, landkaarten, helmen ... uit allerlei tijdperken gaan dan onder de hamer. Merkwaardig is dat ook een rol toiletpapier van de Wehrmacht, de Duitse strijdkrachten in de tijd van het nazisme, geveild wordt.

De toiletrol dateert van tijdens de Tweede Wereldoorlog en verkeert volgens het veilinghuis in "opmerkelijk ongebruikte toestand." Whyte's schat de waarde van de rol dan tussen 80 en 120 euro, maar het hoogste onlinebod bedraagt op moment van schrijven al 130 euro.

"Dit is één van de bizarste items dat mijn pad heeft gekruist", getuigt Stuart Purcell van Whyt's Auction House bij BBC News. "De privéverzamelaar hield zich in het begin vooral bezig met het verzamelen van dagdagelijkse voorwerpen van soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Hij verzamelde letterlijk alles, gaande van het schoonmaakgerei voor een geweer tot een botervlootje."

"Het is fascinerend dat iemand in 1945 eraan dacht om toiletpapier aan de kant te houden omdat het later misschien interessant kan zijn. Je zou denken dat het tijdens de oorlog gebruikt zou worden", mijmert Purcell over het historische toiletartikel.