Nieuw kunstproject laat je letterlijk proeven van vervuilde lucht

Luchtvervuiling is 
door
heleen.savels
Leestijd 1 min.

wereldwijd verantwoordelijk voor miljoenen doden. Om dat probleem te benadrukken, richtte de Britse kunstenaar Michael Pinsky vijf kunstmatige koepels op, die de naam 'vervuilingspods' kregen.

Voorbijgangers hebben de afgelopen weken kunnen proeven van de luchtkwaliteit van vijf plaatsen in de wereld, waaronder Peking, São Paulo, Londen, New Delhi en het Noorse eiland Tautra. De tijdelijke installatie verscheen vlak voor het Somerset House in Londen, naar aanleiding van Earth Day op 22 april.

Veilige chemicaliën

Door gebruik te maken van veilige chemicaliën simuleerde Pinsky de luchtomstandigheden van elke stad. Wie door de tentoonstelling loopt, komt in steeds meer vervuilde lucht terecht. Eerst is er het ongerepte Noorse eiland Tautra, gevolgd door 'Living Diesel' Londen, het met smog gevulde New Delhi, het troebele Peking en ten slotte het rokerige São Paulo.

Gedragsverandering

Pinsky hoopt dat hij met de vervuilingspods een gedragsverandering op gang kan brengen. Bezoekers kregen ook een folder mee met tips om de blootstelling aan de Londense luchtvervuiling te verminderen. De kunstenaar ontwierp de installatie oorspronkelijk als onderdeel van het Climart-project in Noorwegen.