NMBS moet betere service bieden voor minder geld

160.000 zitplaatsen extra, internet in de treinen tegen 2019 en een stiptheid van minstens 90%. Dat zijn de doelstellingen die de regering-Michel oplegt aan de NMBS, blijkt uit het moderniseringsplan voor het spoor.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

De regering legt de lat hoog voor de spoorwegmaatschappij. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR, foto) wil een betere service voor minder geld. "Het moment is aangebroken om verandering aan te durven", schrijft ze in haar 'Strategische visie voor het spoor in België', een document van 49 pagina's dat De Morgen kon inkijken en dat vandaag wordt goedgekeurd door de ministerraad.

"De dienstverlening aan de klant moet binnen de Europese top vijf", vervolgt Galant. Stiptheid, communicatie, commerciële snelheid en netheid: het moet allemaal beter. In cijfers moet de performantie jaarlijks met 4% omhoog.

Niet alleen wordt het aanbod van treinen en lijnen geëvalueerd, ook moet er een systeem van papierloze tickets komen en worden de tarieven volledig herzien. Verder moet het personeel akkoord gaan met een verhoogde flexibiliteit van arbeidstijden en -regimes. De evaluaties en aanwervingen worden strenger en objectiever, en slechts 40% van de natuurlijke afvloeiingen zal worden vervangen.

De dotatie per inwoner wordt dan weer teruggebracht van 277 euro naar 230 euro in 2019. Galant wil ook meer op intermodaliteit inzetten, met bijvoorbeeld De Lijn, MIVB en TEC. Naar analogie met bpost zouden tickets ook in andere verkoopspunten, bijvoorbeeld een krantenwinkel, gekocht kunnen worden.