Nu al kerstdecoratie ophangen geeft je een gelukkig gevoel

Sinterklaas is nog maar net gearriveerd en de kerstdecoratie wordt al bovengehaald. Dat zorgt bij velen voor commentaar, maar volgens onderzoek maakt het je gelukkiger.
door
amrdip.singh
Leestijd 1 min.

We kennen allemaal wel mensen die in november al helemaal in de kerstsfeer zitten. Volgens psychoanalist Steve McKeown doet hen dat goed. Vroegtijdig kerstdecoratie ophangen maakt je namelijk nostalgisch en gelukkig. "In een wereld vol stress en angst grijpen mensen graag terug naar dingen die hen gelukkig maken en kerstdecoratie brengt dit gevoel van geluk en nostalgie los", aldus McKeown.

Het innerlijke kind

"Decoraties zijn een weg naar de magische en opwindende gevoelens van uit de kindertijd. Dus wie al vroeg kerstdecoratie ophangt, verlengt dat gevoel", vertelt de psychoanalist.

Ook psychotherapeut Amy Morin spreekt zich erover uit. Volgens haar helpt de decoratie met het begrijpen van onze identiteit omdat we ons dan terug verbinden met onze jeugd. "Het is misschien wel een herinnering aan wanneer een oude geliefde nog leefde", klinkt het. "Of het kan een herinnering zijn aan de tijd waarin we nog in de kerstman geloofden."

Bovendien blijkt uit onderzoek van Journal of Environmental Psychology dat je er ook meer vrienden door maakt. Je maakt een aangename indruk en je buren hebben het idee dat je gemakkelijker te benaderen bent.