Nucleair akkoord Iran - Europese Unie houdt vast aan akkoord

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Unie is "vastberaden" om het akkoord met Iran over zijn nucleair programma "te behouden". Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini dinsdagavond gezegd in een eerste reactie op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn land terug te trekken uit de deal. "Zolang Iran zijn verplichtingen in het kader van het akkoord blijft uitvoeren, zoals totnogtoe het geval is, zal de Europese Unie gehecht blijven aan de volledige en effectieve implementatie van het akkoord", zo stelde Mogherini, die de afspraken met het regime in Teheran over zijn nucleaire programma bestempelde als "één van de belangrijkste verwezenlijkingen die diplomatie ooit heeft bereikt".

Mogherini beklemtoonde dat het akkoord tot dusver zijn doel heeft bereikt, namelijk het garanderen dat Iran geen kernwapens ontwikkelt. "De Europese Unie is vastberaden om dat te behouden", stelde de hoge vertegenwoordiger in een mededeling.

Europees president Donald Tusk verzekerde dan weer dat Trump in zijn beleid omtrent handel en Iran op "een verenigde Europese aanpak" zal stuiten. Beide kwesties komen volgende week aan bod op een Europese top in Sofia, zo deelde hij mee.

bron: Belga