Online uitgaven voor het eerst gedaald ondanks lockdown

De invloed van de coronacrisis op de online uitgaven van de Belgen was in het eerste kwartaal van 2020 duidelijk merkbaar. Het aantal online shoppers steeg wel, maar het totale aantal online uitgaven daalde met 8 procent naar 2,7 miljard euro. Opvallend: Vlaanderen werd veel zwaarder getroffen dan Wallonië en Brussel. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers van de BeCommerce Market Monitor.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Voor het eerst sinds de start van de Market Monitor-metingen is er een daling in de online uitgaven van de Belgen. Waar er de afgelopen jaren steevast een groei was van ongeveer 7 procent per jaar, gaat het nu om een daling van 235 miljoen euro, of 8 procent lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Belg kocht in het eerste kwartaal van 2020 producten ter waarde van 2,7 miljard euro.

117.000 nieuwe consumenten

Nochtans vonden veel meer consumenten hun weg naar het online shoppen: met 7,5 miljoen online shoppers dit kwartaal is er opnieuw een stijging van 2 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. Dat vertaalt zich in 117.000 consumenten die voor het eerst e-commerce ontdekken.

Uit de bevraging blijkt dat 4 op de 10 consumenten meer online gewinkeld hebben. En dat is ook merkbaar in het totaalaantal online aankopen: dat steeg tot 28 miljoen. Bovendien is 10 procent van de consumenten nu al overtuigd dat hij/zij nog meer zal online shoppen na de coronacrisis.

Vlaanderen zwaarder getroffen

De impact van de coronacrisis op de online handel blijkt veel groter in Vlaanderen dan Wallonië en Brussel. In Vlaanderen daalden de uitgaven met 197 miljoen euro (-10 procent); in Wallonië en Brussel was er daarentegen een daling met 39 miljoen euro (-4 procent). Voornamelijk in de reis- en evenementensector is het verschil duidelijk merkbaar. De aankopen van reizen online zijn in Vlaanderen gehalveerd, terwijl er in Franstalig België slechts een vermindering met een kwart is.

Volgens Sofie Geeroms van BeCommerce is Vlaanderen meer exportgericht dan Wallonië en in die zin ook veel vatbaarder voor internationale trends. "De coronacrisis was in januari al in alle hevigheid aan het woeden in China en dat heeft zich op dat moment sneller in Vlaanderen gemanifesteerd dan in het zuiden van het land."