Ontbijt overslaan vergroot kans op overgewicht

Het ontbijt is wel degelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat blijkt uit een recente studie, die aantoont dat mensen die zelden of nooit ontbijten meer kans hebben op overgewicht en zelfs obesitas.
door
laurens.vantomme
Leestijd 1 min.

's Morgens niet uit je bed geraken, je vervolgens een ongeluk haasten in de badkamer en niet meer aan de ontbijttafel geraken. Het is een patroon dat veel mensen herkennen. Toch heb je er alle baat bij om niet met een lege maag de deur uit te gaan.

Wie regelmatig het ontbijt overslaat, loopt immers meer kans op overgewicht. Dat bewijst een Amerikaanse studie van Mayo Clinic. Daaruit blijkt dat ruim één op de vier mensen die de dag niet beginnen met een boterhammetje of yoghurt aan obesitas lijden. Bij diegenen die (bijna) dagelijks ontbijten, is dat slechts één op tien.

Grotere porties

Voor de studie werden de ontbijtroutines van 347 personen tussen 18 en 87 jaar oud onderzocht. Om aan het onderzoek te mogen deelnemen, moesten ze al minstens twee jaar lang dezelfde ontbijtgewoontes hebben.

De auteurs concluderen dat "onregelmatig ontbijten resulteert in gewichtstoename en obesitas". Ze voegen hieraan toe dat "dit vaker het geval is bij mensen die nooit ontbijten". Een mogelijke verklaring hiervoor is dat wie het ontbijt overslaat, doorheen de dag grotere porties eet en vaker snackt.

News

meer News

Spotlight

Doden na explosie tijdens rouwdienst in Afghaanse moskee

In het noorden van Afghanistan heeft een explosie plaatsgevonden in een moskee waarbij verschillende slachtoffers gevallen zijn. Volgens Afghaanse media vond in de moskee in de stad Faisabad net een rouwdienst plaats voor de plaatsvervangende gouverneur van het talibanbewind voor de provincie Badachsjan. Maulawi Nesar Ahmad was eerder deze week om het leven gekomen bij een aanslag.

meer Spotlight