Ouders geven baby's te grote porties

Ouders geven hun kleine koters mogelijk te veel eten. Dat is gevaarlijk, want te grote porties vergroten het risico op obesitas op latere leeftijd, waarschuwen wetenschappers van de University College Londen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De onderzoekers hebben meer dan 2.500 voedseldagboeken van baby's bestudeerd. Daarin staat onder meer genoteerd wat de kinderen eten en hoe vaak en hoeveel ze smullen. Uiteindelijk werden de eetgewoonten van de 15% zwaarste kleintjes vergeleken met de gegevens van de baby's met een gezond gewicht.

Obesitas

Uit een analyse blijkt dat de dikkere dreumesen iets grotere porties voorgeschoteld kregen. Ter vergelijking: terwijl zij 141 calorieën per portie eten, consumeert de gezondere groep 130 calorieën per portie. "Het verschil lijkt klein, maar heeft een enorme impact", vertelt onderzoeker Hayley Syrad aan de BBC. "Het maakt nauwelijks uit of kinderen vaker eten of extra snacks als snoeprepen of fruit krijgen. Vooral de portiegrootte beïnvloedt het gewicht van het kind." Voor elke extra 24 calorieën die de baby's per portie opeten, neemt het risico op overgewicht of obesitas toe met 9%.

Richtlijnen

Volgens Syrad verwennen ouders hun kinderen regelmatig met te veel eten, omdat ze veronderstellen dat baby's mollig horen te zijn. "Maar onderzoek heeft aangetoond dat weldoorvoede baby's heel hun leven meer gewicht meezeulen dan leeftijdsgenootjes met een gewoon gewicht." Daarom benadrukken de experten dat ouders beter moeten letten op de portiegrootten van hun kroost en pleiten ze voor duidelijkere richtlijnen om ouders hierbij te helpen.

Foto Flickr / P. Put