Pendelaar Mickaelis: "Bij yoga is het heel belangrijk om goed te luisteren naar mijn leerlingen"

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Mickaelis Karagianis, een 29-jarige yoga-instructeur.
door
Mare
Leestijd 3 min.

ZICHT

In mijn ogen (no pun intended) is dit het belangrijkste zintuig. Voor mijn dagelijkse job moet ik mensen observeren, om te zien hoe hun lichamen praten. Op basis van hun ervaring moet ik hun zwaktes en sterktes kunnen analyseren, en hen indien nodig corrigeren tijdens de lessen. Een lichaam drukt zich anders uit in functie van blessures of het beoefenen van meerdere sporten. Het is dus belangrijk dat ik mijn leerlingen juist observeer tijdens hun eerste lessen. Elk detail is belangrijk.

GEHOOR

Het gehoor is onlosmakelijk verbonden met het vorige zintuig. Ik moet constant luisteren, openstaan voor mensen en hen zin geven om te communiceren. Ik moet hun op verschillende niveaus begrijpen, om bijvoorbeeld geen te moeilijke poses op te leggen. In het begin vraag ik altijd of ze ergens pijn of oude blessures hebben. Dan pas ik mijn les aan. Luisteren en een juiste sfeer zijn heel belangrijk in yoga. Mijn lessen zijn een mix van stilte, instrumentale muziek, Indische mantra's en mijn stem.

SMAAK

In yoga gelden enkele ethische regels, en een daarvan is dat beoefenaars vegetariër zijn. Dat staat zo in de Ashtanga van Patanjali, een boek met soetra's dat hét referentiewerk is voor yoga. Een van de belangrijkste concepten in de yogafilosofie is ‘Ahimsa', wat zoveel betekent als geweldloosheid tegenover jezelf, tegenover anderen en tegenover alle levensvormen, of dat nu planten of dieren zijn. Ik moet wel voedingssupplementen nemen, zoals kikkererwteneiwit en spirulina.

REUK

Ik ben een voormalig bokser. Van de gym naar de yogamat is een vreemde wissel. Dat is hetzelfde als van zweetlucht in rozengeur belanden (lacht). Toen ik lesgaf in een boksschool besefte ik plots dat de sfeer er heel ruw was. De lucht hing vol testosteron van defensieve mensen die met elkaar rivaliseren. In yoga heerst een gezellige, warme en vriendelijke sfeer. Een wereld van verschil. Een yogaruimte is rustgevend.

TAST

In yoga is tast een delicaat onderwerp. Persoonlijk ben ik niet zo tactiel. Maar soms kan ik niet anders. Als een leerling een pose aanneemt die gevaarlijk kan zijn voor zijn gewrichten of zijn gezondheid, moet ik hem corrigeren. Dat doe ik nooit met mijn volledige hand, uit respect voor de intimiteit van mijn leerlingen. Sommige situaties zijn echt delicaat en je weet nooit hoe ze dat interpreteren. Alles hangt natuurlijk af van de relatie met de leerlingen.

ZESDE ZINTUIG

Ik denk dat mijn sterkste kwaliteiten mijn discipline en geest zijn. Ongeacht het project, ik ga er altijd 300% voor. En ook mijn intra- en interpersoonlijke intelligentie. Als je yoga beoefent, is het belangrijk dat je jezelf en anderen begrijpt. Zeker als instructeur moet je een bron van inspiratie zijn voor je leerlingen, zodat ze met eigen ogen zien dat yoga ‘werkt'.

Tekst en foto Gaetan Gras