Pizza en complimenten zorgen ervoor dat je harder werkt

Moet jij je elke ochtend naar je werk slepen of vind je het moeilijk om niet elke middag boven het toetsenbord in slaap te vallen? Dan doe je er goed aan om een lading pizza te vragen aan je baas. De Israëlische psycholoog Dan Ariely beweert dat deze lekkernij de productiviteit bij werknemers bevordert.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Voor de studie van Ariely kregen fabrieksarbeiders een mailtje. Daarin stond dat ze een beloning kregen als ze al hun werk gedaan hadden op het einde van de dag. Die beloning was ofwel een gratis pizza, ofwel extra loon, ofwel een complimentje van de baas. De controlegroep kreeg geen mailtje.

Arbeiders die een smakelijke maaltijd beloofd werden, produceerden na een dag 6,7% meer dan de controlegroep. Bij de complimenten was het verschil 6,6% en bij het extra loon slechts 4,9%.

Het experiment werd een week lang elke dag herhaald. Opvallend: de productiviteit van de groep die geld kreeg, was na een week achteruit gegaan met 6,5%. De werknemers met pizza en complimentjes bleven wél boven het peil van de controlegroep.

Foto Pexels

News

meer News