Platform Factcheck.Vlaanderen geeft weerwerk tegen online desinformatie en polarisering

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dagelijks zijn er op websites en sociale media kwakkels te vinden: verhalen die van de pot gerukt zijn, maar ook cijfers waaraan een draai is gegeven. Factcheck.Vlaanderen wil weerwerk bieden tegen die desinformatie en polarisering. Het platform maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) en werkt met jobstudenten uit journalistieke opleidingen. Voor het platform slaan het persagentschap Belga, Textgain, Tree Company, VRT NWS en de journalistiekopleidingen van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en KU Leuven campus Antwerpen de handen in elkaar. Coördinator Textgain ontwikkelt technieken om automatisch teksten te analyseren en past haar zelflerende technologie in dit project toe om bronnen van desinformatie en polarisering te detecteren.

"Dat kan gaan om nieuwsberichten die vaak worden gedeeld op Twitter, maar ook om forum threads of webpagina's die veel worden gelezen", zegt CEO Guy De Pauw van Textgain. "Via artificiële intelligentie worden dergelijke berichten 'geoogst' en in een pool voor factchecking ondergebracht. Het eigenlijke factchecken blijft mensenwerk."

De factcheckredactie bestaat uit studenten of alumni Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel en de KU Leuven campus Antwerpen. Zij hebben al eerder ervaring opgedaan met factchecken, en werken onder leiding van twee ervaren journalisten van Belga en van VRT NWS.

Het initiatief krijgt steun van Tim Pauwels, ombudsman van VRT NWS. "Ik krijg dagelijks berichten in mijn mailbox die voortgaan op een stukje foute of zeer selectieve informatie", zegt hij. "Voor redacties is het eenvoudigweg niet mogelijk om daar altijd op te reageren. Ik ben blij dat het onafhankelijke initiatief Factcheck.Vlaanderen die uitdaging toch zal proberen aan te gaan."

Factcheck.Vlaanderen beperkt zich niet tot teksten, maar checkt evengoed beeldmateriaal dat foutief of polariserend aan actualiteit wordt toegevoegd. Het project rekent ook op burgerparticipatie. Wie zich registreert op de website van Factcheck.Vlaanderen, kan suggesties doen voor factchecks.

Recente factchecks zijn die over wiegendood en het smeltende ijs op de Zuidpool. Het platform wil zijn factchecks verspreiden op sociale media en op die manier nuance proberen te brengen in gepolariseerde online discussies.

Het project krijgt steun via de subsidies die Vlaams minister van Media Sven Gatz vrijmaakte voor projecten die bijdragen aan de vernieuwing en de diversiteit van de journalistiek in Vlaanderen.

bron: Belga