Politie start ontmanteling boomhuttenkamp van antisteenkoolactivisten in Duitsland

door
Belga
Leestijd 1 min.

In een bos in het Duitse Hambach (Noord-Rijnland-Westfalen) is de politie vandaag gestart met de ontmanteling van een boomhuttenkamp van antisteenkoolactivisten. Honderden zwaar uitgeruste politiemensen uit verschillende Duitse deelstaten kwamen met kraanwagens en waterkanonnen ter plaatse om tientallen militanten uit de bomen te halen. Het kamp bevindt zich al jaren in het bos en sommige hutten zijn tot 25 meter hoog in de bomen opgetrokken. De milieuactivisten protesteren tegen de mijnactiviteiten van energiebedrijf RWE. Militanten zijn afgelopen voormiddag uit de bomen gehaald en geboeid weggevoerd door de politie.

Volgens de autoriteiten komt de ontmanteling van het kamp er omwille van het risico op brand en het feit dat de boomhutten niet voldoen aan de veiligheidsnormen. De activisten hadden zich er geïnstalleerd om de uitbreiding te vermijden van een bruinkoolmijn.

Greenpeace Duitsland heeft vandaag woedend gereageerd op de politieactie. "Het is ongelooflijk dat de deelstaatregering optreedt als agent voor RWE", klinkt het. RWE beschikt over een vergunning om op de plaats van het kamp de bomen te kappen en zijn mijnactiviteiten uit te breiden. Het bedrijf wil tegen medio oktober de helft van de resterende 200 hectare kappen.

De militanten zijn erg gekant tegen het gebruik van de goedkope maar vervuilende energiebron en waarschuwen dat in het bos beschermde diersoorten leven en honderdjarige beuken en eiken staan.

bron: Belga