Politie telt elke dag meer dan 144 inbraken in België

De politie heeft vorig jaar in België 52.816 inbraken geregistreerd. Sinds 2014 is dat aantal met 27% gedaald, maar het gaat nog steeds om meer dan 144 inbraken per dag. Dat is bekendgemaakt bij de voorstelling van de nieuwe inbraakpreventiecampagne '1 dag niet'. De vijfde editie van de campagne vindt plaats van 22 tot 28 oktober, met vrijdag 26 oktober als actiedag.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Tijdens die week verenigen de FOD Binnenlandse Zaken, federale politie, lokale politie, gemeentelijke preventiedienst, buurtinformatienetwerken en privépartners zich om burgers voor de problematiek te sensibiliseren. Woninginbraken komen overal in België voor, en dan vooral in de grote steden, met Antwerpen op kop, gevolgd door Charleroi, Luik en Gent.

Eerste verdieping is doelwit

Inbrekers zijn voornamelijk uit op juwelen, geld en ICT-materiaal. Omdat de gelijkvloerse verdiepingen van woningen steeds beter beveiligd zijn, trachten ze vaker via de eerste verdieping een woning binnen te breken. Ze gebruiken daarbij alle nuttige objecten die ze rond de woning aantreffen.

Actiedag '1 dag niet'

De actiedag van 26 oktober komt net voor de overgang naar het winteruur, traditioneel het begin van de donkere maanden, waarin ook steeds een stijging van het aantal inbraken vastgesteld wordt. De inbraken worden vooral op vrijdag- en zaterdagavond en op weekdagen in de namiddag gepleegd. Dit jaar zal de focus van de campagne liggen op de sociale media. Er wordt ook een Facebookwedstrijd georganiseerd waarbij de winnaar een foodtruck voor een wijkfeest in de wacht kan slepen.

"Een van de doelstellingen van ‘1 dag niet' is om de nadruk te leggen op sociale cohesie in de wijken, een essentiële factor voor inbraakpreventie. We wilden dan ook een prijs waarbij de inwoners samengebracht worden rond een gemoedelijk evenement", aldus Pierre Thomas van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken.

News

meer News

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight