Popicoon Prince is overleden

Popicoon Prince is op 57-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn woordvoerder Yvette Noel-Schure bevestigd. Met nummers als ‘1999', ‘Purple Rain' en ‘Kiss' schopte hij het tot wereldster.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Het lichaam van Prince - ook bekend als The Artist Formely Known As Prince en His Royal Badness - werd gisterenvoormiddag gevonden in Paisley Park, zijn landgoed in Minnesota. De popzanger werd vorige week nog met een hevige griep opgenomen in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Illinois. Zijn vliegtuig moest daarvoor zelfs een noodlanding maken. Of zijn overlijden verband houdt met die ziekte is nog niet duidelijk.

Zeven grammy's

Prince Roger Nelson was vooral in de jaren 80 erg populair. Zijn songs waren een aanstekelijke mix van onder meer rock, soul, funk en pop. In 1982 brak hij echt door met het album ‘1999'. Daarna volgden vele hits die hem zeven Grammy's opleverden, zoals ‘Purple Rain', 'Kiss', ‘Sign O' The Times' en ‘Raspberry Beret'.

In 1984 nam hij de semi-autobiografische film ‘Purple rain' op. Ook tijdens de daaropvolgende decennia blijft de nauwelijks 1,60 meter grote zanger zich een bijzonder productieve artiest tonen. Zo nam hij tijdens zijn volledige carrière tientallen albums op. Maar het grote succes van de jaren 80 heeft hij nooit meer kunnen evenaren.

Naast een begenadigd gitarist en pianist stond hij ook bekend als een groot songschrijver. Zo scoorde de Ierse zangeres Sinead O'Connor in het begin van de jaren 90 haar grootste hit met een nummer van zijn hand, ‘Nothing Compares 2 U'. Hij trad ook op in de Super Bowl in 2007, in een van de grootste live-optredens aller tijden en verkocht meer dan 100 miljoen platen tijdens zijn loopbaan.

Memoires

Tijdens de laatste jaren van zijn carrière was Prince nog altijd een populaire live-artiest. Ook in België stond hij nog op het podium. Zo gaf hij in mei 2014 verrassingsoptredens in de Brusselse Botanique, terwijl hij in juli 2011 in Gent nog twee keer voor een uitverkocht Sint-Pietersplein mocht optreden.

Vorige maand kondigde de zanger aan dat hij zijn memoires wilde schrijven. De autobiografie 'The Beautiful Ones' moest volgens de uitgeverij in de herfst van 2017 uitkomen.